Vážení strávníci, vážení rodiče,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergen.
Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po požití.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakce. Většinou zanikají s narůstajícími roky.
EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení:
Od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic, …).
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit“ přítomnost alergenů tak, aby každému strávníkovi na požádání mohli podat informace ústní formou o přítomnosti alergenů v pokrmu.
Jídelna má pouze informační povinnost, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Upozornění pro strávníky:všechny pekařské výrobky obsahují alergen 1 /lepek/,ale mohou obsahovat stopy alergenů ,03,05,06,07,08,11.
Školní jídelna má povinnost informovat strávníka o přítomností alergenů v pokrmech.Informace o přítomnosti alergenů v pokrmech budou každému podány ústní formou na požádání u vedoucí školní jídelny nebo u vedoucí kuchařky.
SŠZ a VOŠ Chrudim
Poděbradova 842
537 60 Chrudim IV
469 620 363
469 620 207