Fulltextové vyhledávání

Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Zázemí školy > Jídelna > Alergeny

Alergeny

Vážení strávníci, vážení rodiče,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergen.
Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.  Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po požití.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakce. Většinou zanikají s narůstajícími roky.
EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení:

  1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito,    ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2)
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich

Od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic, …).
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit“ přítomnost alergenů tak, aby každému strávníkovi na požádání mohli  podat  informace ústní formou o přítomnosti alergenů v pokrmu.
Jídelna  má pouze informační povinnost, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Upozornění pro strávníky:všechny pekařské výrobky obsahují alergen 1 /lepek/,ale mohou obsahovat stopy alergenů ,03,05,06,07,08,11.

Školní jídelna má povinnost informovat strávníka o přítomností alergenů  v pokrmech.Informace o přítomnosti alergenů v pokrmech budou každému podány ústní formou na požádání u vedoucí školní jídelny nebo u vedoucí kuchařky.